top of page

Mitä narsisti pelkää?

Päivitetty: 30. jouluk. 2022

Useimmat narsistin uhrit pelkäävät narsistia suhteen laadusta riippuen.

Mutta mitä narsisti itse pelkää?


Narsistin pelkoja ymmärtääkseen on hyvä tiedostaa narsistin trauman lähteet. Ne ovat lapsuudessa. Lapsena narsisti on saanut joko ylenmääräistä huomiota ja jalustalle nostoa tai hänet on sivuutettu täysin, jätetty huomioimatta ja vaille huolenpitoa. Molemmat näistä on tehty rakkaudettomasti, joka haavoittaa ketä tahansa lasta syvästi ja jättää aina jälkensä. Itse asiassa pelko on narsistia suuresti jäytävä tunne, jonka hän peittää.

Narsistille on kehittynyt vain kuori tyhjän egon ympärille. Täyttääkseen tyhjyyttään hänen on täytynyt rakentaa ikään kuin valeminä, "false self". Valeminällä on ikuinen huomion ja hyväksynnän kaipuu, jota hän ei milloinkaan saa täytettyä. Hän siis janoaa niitä asioita, joita vaille hän on lapsuudessaan jäänyt. Hänet on hylätty lapsena.


Perheyhteisössä lapsuudessa huomiota ja hoivaa vaille jääminen on tuottanut valtavan turhautuman, joka aikuisuudessa kääntyy parisuhteen perheyhteisöä vastaan. Tämä selittää narsistin hirvittävimmätkin teot, etenkin kun jossain vaiheessa narsistin maski on pudonnut, eikä puoliso enää jaksa häntä hehkuttaa. Tunnetasolla hän myös saa endorfiiniryöppynsä pahojen tekojensa aiheuttamista reaktioista puolisossaan. "Home Devil, Street Angel" -sanapari kuvaakin narsistia erinomaisesti. Kotona paholainen, mutta ulkomaailmassa enkeli.


Tätä taustaa vasten on helppo ymmärtää narsistin pahimmat pelot.

 • Pitävän otteen lipsuminen tai menettäminen uhrista. - Narsisti huomaa, että uhri on hankkiutumassa hänestä eroon. Siitä seuraa sarja toksisia reaktioita.

 • Huomiota ja ihailua vaille jääminen. - Narsisti ei enää saa yhtä paljon ihailua kuin aiemmin. Sitä hän hakee muualta eli kaksoiselämä kukoistaa.

 • Uhrin menettämisen myötä erilaisista eduista vaille jääminen: status, ylläpito, raha, materiaali, rooli, osaaminen, hyväksikäytön tuomat edut.

 • Uhrin reaktioiden tuottaman addiktion menettäminen. - Ketä nyt voisi manipuloida?

 • Hylkääminen. - Narsisti on hylätty lapsena, se on hänen pahin painajaisensa.

 • Yksin jääminen eli narsistisen "energialähteen" (=uhri) tyrehtyminen. - Se on kammottavinta, mitä narsistille voi tapahtua. Sen varalta virityksiä on laajalti.

 • No Contactin toteutuminen uhrin puolelta. - Narsistilla on loppumaton tarve koukuttaa, häiritä ja jopa vainota uhrejaan, joten uhrin päätös sulkea narsisti pois kaikista kanavista on musertavaa.

 • Narsistin todellisen minän paljastuminen. - Mitä seuraa, kun verkosto oikeasti saa tietää, miten sairas tyyppi se "mahtava kaveri" on?

 • Todisteelliset faktat narsistin ominaisuuksista - Esimerkiksi totuus siitä, kuinka surkea hän on seksissä, lamaannuttaisi.

 • Narsistisen fasadin romahtaminen. - Elintasoelämä, materia ja raha ovat narsistille kaikki kaikessa, ja niitä narsisti mieluusti esittelee, vaikka itse olisi luottotiedoton luuseri.

 • Viehätysvoiman kariseminen. - Tämäkin on narsistilla jossain vaiheessa edessä, tai sitten hänen tulee tyytyä vähemmän hohdokkaisiin valloituksiin.

 • Ikääntyminen ja vanheneminen. - Rapistuva, rupsahtanut ja itsensä addiktioilla myrkyttänyt narsisti on surkea, säälittävä olento.

 • Uhrin kyky asettaa rajoja, joita narsisti ei voi ylittää. - Tämä hämmentää narsistin täysin, ja hän yltyy yrityksissään rikkoa rajoja.

 • Uhrin eroon pääseminen, eheytyminen, vahvistuminen, selviäminen, elämässä menestyminen, uuden puolison löytäminen. - Mikä voisi olla nöyryyttävämpää narsistin näkökulmasta?


Kaikkiaan narsisti on siis pysyvien pelkotilojen kourissa, mutta feikkaa sen taitavasti.

Narsistin uhrin on kaikkein viisainta toimia juuri siten, että nuo narsistin pelot realisoituvat. Narsistista eroon hankkiutuminen, tiukka no contact ja omat rajat, totuus narsistista ilmoille ja oma eheytyminen vauhtiin.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page