top of page
Narsismin vaikutukset
Narsismin vaikutukset

"Ettei yksikään nainen tai mies

enää uhraisi itseään ja sieluaan

narsistiselle puolisolle!"

​

Narsismin vaikutukset ovat tuhoisat, laajat ja kauaskantoiset. Pahimmillaan uhri menettää itsetuntonsa ja -kunnioituksensa, läheiset ihmissuhteensa, itselleen merkitykselliset asiat ja yleensä myös varallisuutensa, tai jopa työnsä, kotinsa, lapsensa, terveytensä, ja mikä kauheinta: henkensä.

Olet varmasti kuullut puhuttavan toksisista ihmisuhteista. Parisuhde narsistin kanssa on tätä pahimmillaan.

​

Miksi toksinen ihmissuhde on pahasta?

Se vaikuttaa suoraan terveyteesi, ja mitä pidempään, sen tuhoisampaa se on on terveydellesi.

Toksinen eli myrkyllinen ihmissuhde on juuri sellainen, kuin se on narsistin kanssa. Narsisti käyttää sinua hyväkseen, alistaa, manipuloi, vähättelee, mustamaalaa, eristää, rajoittaa, hylkää ja sumuttaa. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Mitä tällainen kohtelu sinulle aiheuttaa? Jatkuvan stressitilan, kun olet varuillasi, peloissasi ja hämmentynyt. Väkivallan kierteessä stressitila vaihtelee pelon ja kauhun sekä euforisen rakkauspommituksen ja anelun välillä. Aneluvaiheessa mietit, että "kunpa tämä rakkaudellisuus jatkuisi loputtomiin" ja annat narsistille jälleen uuden mahdollisuuden. Väkivallan ja aggression vaiheessa saatat pelätä narsistia henkesi edestä ja paeta turvaan.

 

Jatkuva tunnetilojen vaihtelu endorfiinihuipuista lamaannuttaviin pelkotilojen kortisoliryöppyihin on kaikkea muuta kuin terveellistä psyykellesi ja fysiologiallesi. Lisäksi stressihormoni kortisoli pitkäkestoisena on tappavaa, ja aiheuttaa merkittävää tuhoa jokaisessa solussasi. Ei ole ihme, että narsistien uhrit kärsivät monimuotoisista psykofyysisistä ongelmista. He ovat raportoineet väsymystä, uupumusta, masennusta, ahdistuneisuutta, aivosumua, migreeniä, muistivaikeuksia, erilaisia särkyjä ja kroonista kipua, keskittymisvaikeuksia, unettomuutta, vatsavaivoja, post-traumaattisia stressioireita. Lisäksi pitkittyneen stressin aikana on erittäin suuri todennäköisyys autoimmuunisairauksien puhkeamiseen ja vakavaan sairastumiseen.

​

Kannattaako terveyttään uhrata toksisen ihmissuhteen vuoksi?

​

Toksinen suhde miehellä
Toksinen suhde naisella

Vahvista itseäsi narsismia vastaan

Narsismin kokenut nainen

Jokainen on arvokas omana itsenään

Sukupolvien perintönä meihin on istutettu ajatus siitä, että ansaitsemme rakkautta ja arvostusta vain tekojemme ja saavutustemme kautta. Tämä alkaa jo lapsuudessa, kun vanhemmat asettavat ehtoja tyyliin: "Älä nyt kiukuttele, muuten et saa uutta lelua." tai "Koulusta on sitten tuotava hyviä numeroita, tai isä suuttuu."

​

Tämä on lähtökohtaisesti väärin, mutta yleistä, eikä siitä pidä ketään vanhempaa syyllistää. Voimme kuitenkin miettiä, pitääkö rakkaus ansaita, vai olemmeko pelkästään ihmisinä arvokkaita, ilman suorituksia tai ehtoja. Tätä jokainen lapsi janoaa.

​

Valitettavasti ehdollisen rakkauden aiheuttama trauma on hyvin usein syynä siihen, että aikuisena olemme alttiita narsistiselle hyväksikäytölle. Lisäksi, narsistit itse ovat rakkautta vaille jääneitä, haavoitettuja persoonia. Haavoitettu haavoittaa, alistettu alistaa.

Vain sisäinen eheys tuo onnellisuuden

Vietämme elämämme 100%:sesti itsemme kanssa. Olisi järkevää tulla toimeen, hyväksyä, arvostaa ja rakastaa itseään. Näin ei suinkaan aina ole, vaan ihminen saattaa olla erityisen ankara itseään kohtaan.

​

Eräs vahva uskomus on, että voisimme tulla onnellisiksi toisen ihmisen kautta tai avulla.

"Jos minulla olisi sellainen vaimo, olisin paljon onnellisempi!", tai "Pääsisinpä naimisiin hyvätuloisen miehen kanssa, niin elämäni muuttuisi." Asiaa alleviivataan hyvin paljon kulttuurissamme. Vaikkapa laulujen sanoituksissa on tyypillistä "Teen sinut onnelliseksi niin...."

​

Totuus on, ettei ihmistä voi tehdä onnelliseksi kukaan muu kuin hän itse. Ajatus siitä, että tarvitsee toista oman onnensa rakentamiseen, saa alttiiksi narsistiselle hyväksikäytölle. Narsistilla on käsittämätön kyky löytää juuri tämänkaltaisia henkilöitä uhreikseen. Niin kauan kuin ajattelet onnesi olevan riippuvaista puolisostasi, olet helppo uhri narsistille. Tämä on läheisriippuvuutta.

​

Rakasta itseäsi
Vahvista itseäsi ja läheisiäsi

Sinun vahvuutesi luo hyvää läheisillesi

Ihmisen kannattaa satsata omien vahvuuksiensa kehittämiseen ja psykofyysiseen eheyteen. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Omien vahvuuksien tunnistamiseen tarvitaan tyypillisesti apua ja sparrausta. Eheytymistä on vaikea toteuttaa, jos ajatukset ovat sekavia ja itsetunto on poljettu maahan. Aiemman elämän traumat vaikuttavat meissä syvästi. Narsistinen suhde aiheuttaa lisää traumoja.

​

On lohduttavaa, että tuon polun voi löytää sopivan tiedon ja tuen avulla. Vielä parempi seikka on se, että sinun eheytymisesti kumuloituu läheisiisi automaattisesti. Kun päätät lähteä narsistisesta suhteesta, voimautumisesi prosessi alkaa. Tärkeimmät ihmisesi saavat samaa voimaa, ja yhdessä olette vahvoja.

​

Narsistia ei niin vain jätetä, joten suhteesta lähteminen on kaikkea muuta kuin helppoa. Mutta sinun on välttämätöntä tehdä se, oman ja läheistesi hyvinvoinnin kannalta.

Lue lisää

Nainen verhon takana
Käsi nyrkissä
Nainen ja viinilasi
Masentunut nainen
bottom of page