top of page
Narsisti vangitsee uhrinsa

Hyväksikäytön ja väkivallan muodot

Hyväksikäyttö ja väkivalta narsistisessa parisuhteessa ilmenevät erittäin laajakirjoisena.

Narsistiseen suhteeseen kuuluu aina erilaisia väkivallan muotoja. Väkivalta voi olla henkistä tai fyysistä - tai seksuaalista, taloudellista, uskonnollista, kulttuurista - melkeinpä mitä tahansa.

Kaikissa muodoissaan väkivalta ja hyväksikäyttö traumatisoi ja halvaannuttaa uhria, ja sillä on hyvin kauaskantoiset, negatiiviset vaikutukset uhrin psyykeen.

Ethän Sinä anna kohdella itseäsi väkivaltaisesti?

Kaikki väkivallan käyttö on tuomittavaa, eikä koskaan, missään muodossa kuulu rakastavaan parisuhteeseen.

Väkivallan kierre

Väkivallan kierre

Väkivallan kierre toistuu toistumistaan narsistisessa parisuhteessa. Kuherrusvaiheen toistuminen saa yleensä uhrin jäämään suhteeseen ja uskomaan parempaan huomiseen. Sitä ei kuitenkaan koskaan tule.

Ensimmäinen väkivaltatilanne on uhrille järkytys - kuin epätodellista painajaista. Hän tuntee häpeää ja epätoivoa, ja pelko saa hänet mukautumaan narsistin tahtoon. Uhri uskoo toiveikkaasti tulevaisuuteen, kun tekijä lepyttelee häntä ja on näennäisesti katuvainen. Suhteessa koittaa rauhallinen jakso, mutta se on tyyntä myrskyn edellä.

Uhri joutuu olemaan varuillaan ja pelkäämään, milloin tilanne kärjistyy. Tätä monet uhrit kuvaavat "munankuorilla kävelemiseksi". Ja näin tapahtuukin, sillä väkivaltatilanne räjähtää jälleen, kun tekijän käytös muuttuu aggressiiviseksi ja uhkaavaksi. Tilanteessa voi esiintyä kaikkia mahdollisia väkivallan muotoja. Kierre pahenee myös koko ajan. Sen loppuminen on mahdottomuus. Lupaukset ovat vain sanahelinää.

Auttavia tahoja

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Nettiturvakoti auttaa väkivallan kaikkia osapuolia tarjoamalla heille tietoa ja keskusteluapua perhe- ja lähisuhdeväkivallasta ja siitä selviytymisestä.

Rikosuhripäivystys 116 006 tarjoaa rikoksen uhrille mahdollisuuden keskustella henkilön kanssa, joka ymmärtää mitä rikoksen kohteeksi joutuminen voi merkitä.

Ensi- ja turvakotien liitto on valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

NUT ry tukee narsistisen henkilön vaikutuspiirissä olevia, erityisesti henkistä lähisuhdeväkivaltaa kokeneita ihmisiä.

Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille, heidän läheisilleen ja uhrien parissa työskenteleville.

bottom of page