top of page

Narsistin vallankäyttö erotilanteessa

Päivitetty: 22. helmik.


Eroaminen narsistipuolisosta on erittäin vaikeaa. Ero tuo vain osahelpotuksen, sillä eron jälkeinen aika on usein todella haastavaa narsistisen vallankäytön jatkuessa. Narsisti ei kykene käsittelemään hylätyksi tulemista, vaikka hän olisi itse kohdellut puolisoaan kaltoin, jopa väkivaltaisesti. Tämä johtuu siitä, että narsistin maailma pyörii hänen oman kontrollinsa ja egonsa ympärillä. Kun puoliso ilmoittaa lähtevänsä, erotilanne iskee suoraan narsistin haavoittuvaan ytimeen, ja reaktiot voivat olla arvaamattomia.


Nainen erotilanteessa rautakahleissa.
Narsistin kahleista on vaikea irtautua.

Hylätyksi tuleminen on narsistin suurin pelko


Narsistille hylätyksi tuleminen on äärimmäisen nöyryyttävää. Hän näkee eron uhkana omalle itsetunnolleen ja imagolleen. Kaikkein pahimmin hylkääminen osuu hänen häpeäkokemukseensa. Häpeänsä ja pelkonsa hän peittää hinnalla millä hyvänsä.


Kun toinen osapuoli tekee aloitteen eroon ja kun ero toteutuu, narsisti aloittaa ja jatkaa voimakkaita vastareaktioita, joihin kuuluu monenlaisia vallankäytön elementtejä.


Manipulointi ja syyllistäminen: Narsisti yrittää painostaa ex-puolisoa erotilanteessa, syyllistää häntä ja pyrkiä kääntämään tilanteen niin, että epäonnistunut liitto vaikuttaa puolison syyltä - hän on vain viaton uhri.

Valheiden levittäminen: Narsisti levittää valheita ja mustamaalaa exäänsä ystäville, sukulaisille ja muulle verkostolle. Hän käyttää sosiaalista mediaa ja yhteisiä tuttuja saadakseen tietoa ex-puolisonsa elämästä.

Vaino ja yhteydenotot: Narsistit ovat tunnettuja siitä, etteivät he helposti päästä irti. Heille tyypillistä on pommittaa ex-puolisoa puheluilla, tekstiviesteillä tai vainota fyysisellä seuraamisella vuosikausia. Narsisti voi myös ilmestyä yllättäen paikkoihin, joissa tietää exänsä olevan ja siten kasvattaa ahdistuksen ja pelon tunteita.

Tämä kaikki on vallankäyttöä.


Hylkääminenkin on vallankäyttöä


Narsisti voi itse hylätä puolisonsa ja usein sen tekeekin, ja useaan kertaan. Narsistin vallankäyttö erotilanteessa mahdollistuu näin ja hylkääminen on osa sitä. Hylätessään puolisonsa narsisti on jo uudessa suhteessa. Hän on käyttänyt puolisonsa resurssit ja haluamansa edellisestä suhteesta ja siirtyy seuraavaan "uhriin", jolta hän voi saada ihailua, materiaa ja muuta hyödynnettävää. Muita suhteita voi olla useampiakin.


Jos olet erotilanteessa tai jo eronnut, tärkeintä on suojata itsesi ja olla tietoinen narsistin vallankäytön muodoista.


  1. Pysy lujana päätöksessäsi: Narsisti saattaa yrittää manipuloida sinua palaamaan suhteeseen, mutta se on osa hänen kontrollointistrategiaansa. Hän ei ole muuttunut.

  2. Rakenna tukiverkosto: Ystävät, perhe, asiantuntijat ja muu verkosto voivat tarjota sinulle emotionaalista tukea ja auttaa sinua pysymään vahvana vaikeissa tilanteissa.

  3. Harkitse yhteyden katkaisemista: Katkaise kaikki kontaktit narsistiin jos suinkin mahdollista - muutoin pysyt edelleen hänen vallassaan.



Lapset narsistin vallankäytön kohteena


Narsistin tarve kontrolloida ja manipuloida ei rajoitu pelkästään ex-puolisoon, vaan hän käyttää myös lapsia välineenä oman agendansa ajamiseen. Narsisti välittää lapsistaan vain näennäisesti. Lasten huoltajuuskiistat ja jatkuva yhteydenpito ex-puolisoon lasten vuoksi antavat narsistille tehokkaan väylän jatkaa vallankäyttöään eron jälkeen.


Lasten manipulointi: Narsisti yrittää kääntää lapset ex-puolisoa vastaan syyttämällä tätä erosta, tai hän esittää itsensä lapsille "parempana" vanhempana. Narsisti vaikuttaa siihen, mitä lapsi kertoo ex-puolisosta ja vääristelee tapahtumia. Tämä luo lapselle ristiriitaisia tunteita ja turvattomuutta. Narsisti saattaa laittaa lapsen "puun ja kuoren väliin" pyytämällä tätä valitsemaan puolensa tai kertomaan ex-puolisosta yksityiskohtia. Tällainen manipulointi voi olla hienovaraista tai hyvin suoraa, ja se aiheuttaa lapsille merkittävää henkistä kuormitusta.

Huoltajuuskiistat: Narsisti käyttää lasten asioita tekosyynä jatkuvaan yhteydenpitoon ex-puolisoon tai tuottaa huoltajuuskiistan vallan välineeksi. Hän vaatii yksinhuoltajuutta, pitkittää sovittelu- tai oikeusprosessia, kieltäytyy yhteistyöstä tai vastustaa kaikkia ex-puolison ehdotuksia vain saadakseen tilanteen kestämään mahdollisimman pitkään.

Tapaamisoikeuksien väärinkäyttö: Jos narsistilla on oikeus tavata lapsia, hän saattaa käyttää näitä tapaamisia manipuloidakseen lapsia tai pitääkseen yhteyttä ex-puolisoonsa tavalla, joka aiheuttaa lisää henkistä kärsimystä. Jokainen tapaaminen, viesti tai puhelu voi olla uusi mahdollisuus manipuloida ja hallita.


Vallankäyttäjämies ja itkeviä lapsia.
Narsisti ei piittaa lastensa tuskasta.

Eron jälkeen on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin, jotka suojelevat sekä sinua että lapsiasi narsistin vaikutusvallalta.


  1. Pidä yhteydenpito selkeänä ja rajattuna: Lasten asioiden hoitaminen on välttämätöntä, mutta pyri rajoittamaan yhteydenpito narsistin kanssa vain välttämättömiin kysymyksiin. Käytä kirjallista viestintää ja vain yhdessä viestintäkanavassa, kuten sähköpostissa, jotta kaikki keskustelut jäävät dokumentoiduiksi.

  2. Varaudu vainoon: Ole tietoinen siitä, että narsisti saattaa yrittää jatkaa kontrollointia eron jälkeen, ja valmistaudu tähän psyykkisesti ja käytännön tasolla. Voit harkita suojatoimia, kuten yhteystietojen muuttamista tai salaamista ja tarvittaessa lähestymiskieltoa.

  3. Hanki tukea: Lasten osallisuus tekee tilanteesta emotionaalisesti haastavan. Asiantuntijan tuki voi auttaa sinua navigoimaan tilanteessa ja suojelemaan sekä omaa että lastesi hyvinvointia.


Ero narsistista ei ole koskaan helppoa, ja lasten mukanaolo lisää monimutkaisuutta.

Sinulla on oikeus turvalliseen ja tasapainoiseen elämään, ja asiantuntijatuella voit rakentaa itsellesi ja lapsillesi paremman tulevaisuuden eron jälkeen.



Oletko kokenut eron jälkeistä vainoa?

  • 0%Kyllä, paljon.

  • 0%Kyllä, jonkin verran.

  • 0%Onneksi en.





Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page