top of page

Meillä kaikilla on traumoja

Päivitetty: 30. jouluk. 2022

Psyykkinen trauma määritellään pitkäaikaiseksi mielenterveyteen vaikuttavaksi haitaksi, joka on syntynyt traumaattisten ärsykkeiden ylikuormasta tilanteessa, josta ei ole ollut ulospääsyä. Traumassa ihminen joutuu hädänalaiseen ja turvattomaan olotilaan.


Vahvimpia traumoja syntyy tilanteissa, joissa on hengenvaara tai sen uhka. Myös vakavat fyysiset ja psyykkiset väkivallan muodot ovat traumaattisia. Traumatilanteesta voi olla seurauksena erilaisia oireita, kuten unettomuus, ahdistuneisuus ja masennus.


Meillä kaikilla on kehityksellisiä traumoja, jotka ovat syntyneet lapsena kiintymyssuhteessa meitä hoitaneisiin aikuisiin, joista olemme olleet täysin riippuvaisia. Trauman ei ole välttämättä tarvinnut olla fyysinen, vaan psyykkinen trauma voi olla vaikutuksiltaan yhtä lailla vakava. Syinä voivat olla vanhemman/aikuisen ajan puute ja poissaolevuus, avuttomuus, oman elämänhallinnan puuttuminen, addiktiot, sairaudet, laiminlyönti tai henkinen väkivalta.


Kehitykselliset traumat kulkevat meissä aikuisuuteen, ja vaikka ne ovat ikään kuin piilossa, ne tulevat esille ihmissuhteissa ja erityisesti parisuhteissa. Erilaiset uskomukset, kuten "En ole minkään arvoinen", tai "Minua ei voi rakastaa" altistavat etenkin narsistiselle hyväksikäytölle. Omaa huonouttaan voi kuvitella parantavan elämään ilmestyvä "sielunkumppani", kuin ratkaisuna kaikkiin omiin ongelmiin, pelastajana.


Silloin on jo myöhäistä.


147 katselukertaa2 kommenttia
bottom of page