top of page

Narsistinen vaino eron jälkeen

Narsisti on erikoistunut myös eron jälkeiseen vainoon. Taustalla on halu pitää uhria otteessaan, vaikka parisuhde olisi loppunut. Narsistiahan ei jätetä, vaan vallankäyttö jatkuu eron jälkeen.

Narsistin vainoamisen muotoja on lukuisia: häirintä, seuraaminen fyysisesti ja stalkkaus some-kanavissa, valeprofiilien laatiminen ja niillä lähestyminen, viestein ja soitoin pommittaminen, utelut tuttavien kautta, lähipiirin häiriköinti, mustamaalaaminen ja valehtelu uhrin tuttaville, ystäville ja sukulaisille, manipulointi lasten kautta, omaisuuden tuhoaminen - lista on loputtoman pitkä. Uhrin on vaikea suojautua vainolta, koska narsisti kykenee tekemään sen taitavasti ja kääntämään uhrin aina syylliseksi asioihin.

Kiinnostava narsistin erityispiirre on myös "hooking", eli uhrin koukuttaminen uudelleen. Hooking on narsistin keskeinen työkalu suhteen alkuvaiheessa, mutta hän käyttää sitä myös suhteen päätyttyä, pitkienkin ajanjaksojen jälkeen. Hooking on yhteydessä "testing the waters" -käsitteeseen, jolla narsisti tutkailee uhrin alttiutta ("kalasteluvesistöjä") koukuttua uudelleen. Narsisti esim. lähettää "randomviestin" uhrille mistä tahansa asiasta. Tyypillistä on vedota menneeseen, kuten viitata vuosipäivään tai tapahtumaan, "Kun meillä oli niin ihanaa silloin...". Narsistilla on todennäköisesti hyväksikäytettävät lähteet tuolloin vähissä, joten uusia pitäisi saada. Exät ovat tähän hyvä potentiaalinen varanto.

Somevaino
Narsisti koukuttaa
Narsisti kalastelee

Mitä voit tehdä, mikäli olet narsistin vainon kohteena?

  • Kerää todistusaineistoa vainoamisen yksityiskohdista. Tallenna viestit, meilit, soittoajankohtien yritykset, ota kuvakaappaukset valeprofiileista ja viesteistä, kirjaa lasten kertomat  yksityiskohdat ja ajankohdat, informoi lähipiiriäsi asiasta ja ohjeista heitä.

  • Vainon ollessa törkeää ja jatkuvaa, ota yhteyttä poliisiin, tee rikosilmoitus tai hae lähestymiskieltoa.

  • Pidä ehdoton No Contact, eli älä koskaa vastaa mihinkään narsistin yhteydenottoihin. Tarvittaessa estä hänet kaikista kanavista.

  • Hanki tietoa asioista jo ennakkoon, jotta et tartu koukkuun.

Lue Lisää:

Vainoaminen - lue keinot puuttumiseen, älä epäröi hakea apua - Poliisi

Lähestymiskielto - Tuomioistuinlaitos (oikeus.fi)

Vainoaminen | Naisten Linja

Vainoaja hyödyntää digiteknologiaa leikiten - Rikosuhripäivystys (riku.fi)

Lastensuojelu ja eron jälkeinen vainoaminen - THL

bottom of page