top of page

Eroamassa narsistipuolisosta

Olet kerännyt rohkeutesi ja päättänyt erota narsistista

Eroaminen narsistisesta puolisosta on yleensä vaikea  prosessi, mutta välttämätön askel oman elämäsi, terveytesi ja hyvinvointisi kannalta.  Ero kannattaa valmistella erityisen hyvin ja toimenpiteet riippuvat myös siitä, onko teillä yhteinen talous ja lapsia. Tee tarvittaessa turvallisuussuunnitelma ja ota yhteyttä paikalliseen turvakotiin tai kriisiapupalveluun saadaksesi apua. Voit samalla saada henkistä tukea prosessiin.

Narsistinen puoliso saattaa yrittää estää eroa ja manipuloida sinua pysymään suhteessa. Luo itsellesi selkeät rajat ja pidä niistä kiinni. Muista, miksi olet päättänyt erota. Rajoita myös yhteydenpito totaalisesti.  Mikäli hän edelleen pystyy ottamaan yhteyttä sinuun, se on vallankäyttöä, kuten ennenkin. Mikäli suhteesta on lapsia, ota yhteys lastenvalvojaan lasten asioista sopimiseksi. Älä koskaan suostu sopimaan huoltajuus- ja elatusasioista suoraan narsistipuolison kanssa. Hän pettää lupauksensa ja sen sinä jo tiedät.

Jos narsistin taholta ilmenee laitonta tai uhkaavaa käyttäytymistä, dokumentoi kaikki tapahtumat huolellisesti. Tämä voi olla hyödyllistä, jos joudut turvautumaan oikeudellisiin toimenpiteisiin. Jos suhteeseen kuuluu omaisuutta, lapset tai taloudellisia kysymyksiä, harkitse oikeudellisen asiantuntijan, kuten asianajajan, konsultointia.

Keskustele tarvittaessa ammattiauttajan kanssa saadaksesi ohjausta ja tukea eroon. Hän voi auttaa sinua käsittelemään tunteitasi ja kehittämään selviytymiskeinoja. Huolehdi itsestäsi ja omasta hyvinvoinnistasi eri tavoin.

Narsistinainen maski kasvoillaan

Varo narsistia!

Narsistista eroaminen on haastava projekti

Narsisti pelkää hylkäämistä yli kaiken (jota ei tietenkään halua paljastaa), eikä sen vuoksi  hyväksy, että hänet jätetään.

Huomaa, että narsisti itse on saattanut hylätä ja jättää sinut lukuisia kertoja - se on rankaisukeino sinua kohtaan.

Huomaa, että narsistille ero tarkoittaa hänelle hyödyksi olevien resurssien loppumista, joka herättää raivon.

Huomaa, että mikäli suhteessa on ollut yhteistalous tai omistuksia, joudut tosissasi taistelemaan osuudestasi.

Huomaa, että mikäli teillä on lapsia, he joutuvat todennäköisesti myös narsistisen manipuloinnin, huoltoriitojen ja vieraannuttamisen kohteiksi.

Mies venetsialainen maski silmillään
bottom of page